.

.

woensdag 1 oktober 2014

OP WERELDREIS

ESTLAND #1 Omdat ik op wereldreis wil, dacht ik dat ik maar beter een lijstje kon maken met landen die met zien waard lijken. Vandaag neem ik Estland onder de loep om te kijken of dit iets voor mij is."Estland?"
"Ja Estland."
"Est als in het Franse woord voor is, of voor een of andere voetschimmel?"
"Nee Estland, het land, je weet wel van de Vikingen en andere behaarde gevallen"

Estland is het meest noordelijke land van de Baltische landen (Letland en Litouwen) Toch onderscheidt het zich van de de andere twee. De taal is namelijk Finoegrisch en niet Baltisch.  In de zevende eeuw behoorde Estland tot de vikingbeschavingen. Vanaf 1918 is Estland een eigen staat. Maar die vrijheid duurde niet lang. Het werd ingenomen door Duitsland en daarna opgeëisd door de Sovjet-Unie. Toen die in 1991 uiteen viel werd Estland weer Estland en dat is het nog steeds. 

Je zou denken dat een land dat klinkt als voetschimmel er ook uit ziet als voetschimmel, maar dan heb je het mis. Estland is prachtig. Zoals in veel Noord-Europese landen heb je gekleurde huisjes. En ook is er in de hoofdstad Tallinn een kathedraal dat verdacht veel op het Kremlin lijkt. (met een duur woord heet die russische invloed Russificatie) Ook is de kustlijn prachtig en heb je veel rondzwervende keien en watervallen. 

En dan nu de vraag, wil ik naar Estland? Hoe kan ik nou nee zeggen tegen een land waar ze superveel pannenkoeken met caviaar eten. Estland is toegevoegd aan mijn lijstje en ik hoop ooit mijn voet op dit kleine landje te zetten.